Over ons

Locatie

De Gebrande Winning: een kroniek van een jongensdroom

De Gebrande Winning is het restaurant dat uit de grond werd gestampt in, November 2014, door chef Raf Sainte. Zijn obsessie voor pure producten en lokale ingrediënten erfde hij van grootmoeder Simone. Zij trok met de 'big shopper' in de hand de hele stad door op zoek naar de meest vlezige ribben, de sappigste kip van ’t spit, groenten en fruit teelde ze zelf. Daarmee maakte ze de typische gerechten die alleen een grootmoeder op tafel kan toveren. Deze liefde voor zorgvuldigheid en producten zit ook bij Chef Raf Sainte in het bloed. Met de passie van oma Simone brengt hij een keuken geïnspireerd op het verleden, maar los van conventies of klassieke overtuigingen.

Het restaurant valt moeilijk los te koppelen van de locatie hier in Sint Truiden. De hoeve dateert van het begin van de 17e eeuw en dankt zijn huidige naam aan de doortocht van de beruchte dievenbende, de Bokkerijders. In 1784 kwamen zij hun roversbelasting opeisen en staken de hoeve in brand toen de boer weigerde te betalen. Het pand werd heropgebouwd  en staat tot op vandaag bekend als 'De Gebrande Winning'.

 

Chef Raf Sainte van De Gebrande Winning

Restaurant

Nooit eten zonder drinken: de bieren

Ook de interesse en kennis voor bieren is terug te vinden in de jeugd van chef Raf. Het was zijn vader die jaren geleden een collectie oude bieren begon die vandaag elke dag wordt uitgebreid en aangevuld. Zo vind je in De Gebrande Winning Orval van het jaar 1965 tot nu terug in de collectie. Een groot deel van deze collectie vind je terug op het drankmenu, maar er is altijd meer. Daarom is het aangeraden om de sommelier even aan te spreken en te vragen naar wat er buiten de bierkaart nog te vinden is in de kelder. Samen met chef Raf zal die daar in de stoffige hoeken op zoek gaan naar een suggeste op jouw smaak en voorkeur, zonder dat je achteraf omver valt van de prijzen: 'Goed bier, moet voor iedereen toegankelijk zijn' is immer het motto van de zaak.

 

Kroon op het werk

In 2020 bekroonde Ratebeer het restaurant met de prijs van 'Beste bierrestaurant ter wereld'. Een onverwachte bekroning die ons ontroerde en ons sindsdien motiveert om die titel eer aan te doen. Week na week worden de culinaire passie en creativiteit van de chef gecombineerd met de bijzondere bierkelder om de gasten te verrassen met originele gerechten en verrassende pairings vaak met een hoekje af.

 

Restaurant De Gebrande Winning

Team

Eigenaar en chef Raf Sainte

Het verhaal van chef Raf Sainte begint aan de keukentafel van zijn oma. Daar wordt hij gebeten door alles wat koken en eten is. Hij begint een opleiding in de hotelschool van Herk de Stad en liep stage in het gerenommeerde Scholteshof. De drang naar perfectie en een voorkeur voor lokale producten leerde hij hier. Later volgde passages bij onder andere de Goei Goesting en Het Kookpunt in Hasselt. Sinds 2014 is hij chef in de keuken van zijn eigen zaak.

 

Front of house

De Gebrande Winning zou niet hetzelfde zijn zonder het team op de vloer. Die geoliede machine zorgt dat elke service een unieke gastronomische ervaring voor elke gast wordt. Met heel veel kennis van zaken, enthousiasme en flink wat humor dragen ze bij tot het unieke verhaal van de zaak.

Gastvrouw Loes Smets

Gastvrouw Lieve Otten

Zytholoog Joachim Tops

 

Team De Gebrande Winning